I centrala Jönköping finns ett 15-tal trälådor uppställda och fastlåsta. Trots bomblarm i måndags morse är lådorna helt ofarliga. De samlar in data om hur Jönköpingsborna rör sig.

Det är organisationen Håll Sverige rent som har ett försöksprojekt i tre svenska städer just nu. Förrutom Jönköping är det Uppsala och Borås.

– Gemensamt för de här städerna är att de också har ”smarta” soptunnor kallade Big belly som samlar in data om hur ofta och hur mycket som slängs, säger Stefan Hållberg på Håll Sverige rent.

 

 

Snappar upp mobilsignaler

Lådorna som satts upp i Jönköping innehåller en typ av router som snappar upp wifi-signalerna från mobilanvändare som rör sig i området. Syftet med projektet, som har initierats av Naturvårdsverket, är att försöka ta reda på om papperskorgar i stan står rätt och är tillräckligt många i förhållande till antal människor som rör sig där.

– De vanligaste orsakerna som folk uppger när det slängt skräp på marken är att det inte fanns någon papperskorg eller att den som fanns var överfull.

Lådorna kommer att sitta uppe och samla in information under en veckas tid.

Vad hoppas ni att det här projektet ska ge?

– Tillsammans med intervjuer och enkäter hoppas vi att den här datan vi samlar in ska ge oss ett bra underlag för att berätta hur man i idealfallet ska utforma infrastruktur för insalmling av avfall, säger Stefan Hållberg.

 

 

Orsakade larm utanför Kammarrätten

Men i måndags morse orsakade lådan utanför kammarrätten ett pådrag då någon misstänkte att det kunde handla om en bomb. Men missförståndet kunde snabbt redas ut eftersom lådorna är uppmärkta med telefonnummer och deras funktion.

– Det kan se lite misstänkt ut, men jag kan garantera att det inte är någon bomb i lådorna.

 

 

Written by