Under flera år har antalet besökare ökat i stadskärnan. 2018 är hittills inget undantag. Första halvan av året summeras med ytterligare drygt 5 % ökning mot fjolårets rekordår. Hela 208 833 antal personer besöker i snitt city per vecka.

Till skillnad mot tidigare år var det under vintern och tidiga våren större variationer mellan veckor och dagar än tidigare. Med stor ökning vissa veckor och tapp mot fjolår andra veckor.

Under våren, från april och framåt har nivåerna stabiliserats och vi är glada över att se ökningar i stort sett under varje vecka. Vi kan se att våra gemensamma satsningar på stadsmiljön som tex julbelysning och även större gemensamma evenemang och marknadsföringsinsatser ger resultat på stadens gator.

– Västerås City är en stark handelsplats som också mer och mer blir det vardagsrum och mötesplats för Västeråsare och besökare som vi vill vara. Här samsas butiker med ett fantastiskt utbud av caféer, restauranger, kultur i alla dess former, nöjen och alla service och tjänsteföretag du kan tänka dig. Personalen är på tå och ger ett bemötande i världsklass. Vi har haft det på känn, nu är det härligt att få bekräftelse på att vi är på rätt väg och att vårt gemensamma arbete ger resultat, säger Maria Fors VD på Västerås Citysamverkan.

Våra större evenemang under våren som tex tjejkvällen ökade mot redan tidigare rekordsiffror.Västerås Cityfestival slog besöksrekord igen för tredje året i rad och årets nykomling, eventet på Stora torget under Västerås Summer Meet där vi visade VM-matchen mellan England och Sverige fyllde stadskärnans stora torg till bredden av gulklädda Västeråsare.

Tjejkvällen: + 8% (45 549 personer)
Västerås Cityfestival: +12% (212 305 personer)
Englandsmatchen på Stora torget: jämfört mot samma lördag föregående år 7/7 +51% (5 254 personer)

Alf Westerdahl från Västerås Marknad och Näringsliv befäster:

– Härligt att vi återigen slår besöksrekord under Västerås Cityfestival. Tack Västeråsare och andra besökare som gör festivalen så bra! I år besöktes festivalen av dryga 212 000 personer under tre dagar och det allra bästa är att Västeråsarna verkligen bjöd upp till dans framför artisterna. Det här gör att artisterna verkligen trivs och vill komma tillbaka. Flera artister vittnar om att vi är en av Sveriges bästa stadsfestivaler! (Kanske tom den bästa 😉

– Under Englandsmatchen fylldes hela stora torget av gulklädda Västeråsare. 5 254 personer hade lystrat till vår uppmaning om att se på matchen tillsammans. Många var klädda i gult. I Ryssland finns den ”gula väggen” Här i Västerås ville vi ha ”Gula torget”. Tack Västerås!

Bumbee Labs mäter besöksflöden genom att fånga upp anonymiserade WiFi-signaler i smarta mobiltelefoner och kan göra mätningar i både utomhus- och inomhusmiljö. Bumbee Labs mätningar görs anonymiserat, inte på individnivå och mätmetoden är ensam i sitt slag att ha ett godkännande från Datainspektionen.

Presskontakter: Maria Fors, VD, Västerås Citysamverkan,
070-532 53 30, maria.fors@vasterascity.com

Alf Westerdahl, Västerås Marknad och Näringsliv,
070-5775755, alf.westerdahl@vasteras.se

Karl Samuelsson, CEO, Bumbee Labs,
070-7588971, karl.samuelsson@bumbeelabs.se

Ämnen

Regioner


”Tillsammans genomför nu många goda krafter i vår stad en mängd små och stora projekt för att utveckla centrala Västerås. Målet är att skapa en stadskärna där vi alla har större chans att trivas, träffas och njuta av livet. Det ska bli mera Mälaren, grönt och skönt. Det ska bli mera aktiviteter, liv och rörelse. Det ska bli Sveriges bästa city.”