Punktmätningar innebär att man mäter hur många som passerar vissa fysiska punkter, en teknik som kan vara utmanande vid rusningstider. Den nya mätteknken som Bumbee Labs står bakom innebär att man istället mäter wi-fi signaler som sänds ut av mobiler. Detta ska ge en mer tillförlitlig bild av både mängden besökare men också hur flödena ser ut i byggnaden och hur länge besökare stannar i olika områden. Det rapporterar Dagens Media.

Jernhusen media, som ansvarar för event- och reklamytor på Jernhusens stationer är positivt inställd till metoden.

– Våra stora flöden är annonsörernas främsta argument för att boka ytor hos oss. Därför känns det jättebra att kunna leverera ännu säkrare besökssiffror. Vi kan också konstatera att de gamla besöksräknarna missade många, så trots att pendeltågen flyttat från stationen visar mätningarna ett högre resenärsflöde totalt sett, säger Åsa Agemalm, produktägare på Jernhusen media, till Dagens Media.

Mätmetoden är granskad och godkänd av Datainspektionen. Enligt Bumbee Labs är mätmetoden dessutom säker för besökarnas integritet då all data avidentifieras och anonymiseras.