Stockholmsbaserade Bumbee Labs tar in 12,5 miljoner kronor i riskkapital.
“Med handen på hjärtat så var det tufft för oss ett tag”, säger Staffan Liljestrand, vd och medgrundare av Bumbee Labs.

 

Bumbee labs hjälper sina kunder att mäta besöksflöden. Tjänsten fungerar genom bolaget sätter upp öppna wifi-nät som registrerar hur många mobiltelefoner som rör sig inom ett visst område. Mobiltelefonerna behöver inte vara uppkopplade mot nätverken utan det räcker med att de befinner sig inom nätverkets räckvidd.

Restaurangtorget K25 i Stockholm använder sig exempelvis av tjänsten för att mäta hur många personer som vistas i lokalen eller går förbi utanför vid olika tidpunkter.

Resan har dock varit långt från spikrak.

Bumbee labs hamnade i blåsväder sommaren 2015 efter att Datainspektionen dömt ut bolagets tjänst. Enligt myndigheten stred tjänsten mot personuppgiftslagen. Anledning var då att bolaget sparade på så kallade Mac-adresser – en slags unika ID:n för varje wifi-chip.

“Med handen på hjärtat så var det tufft för oss ett tag 2015. Våra advokater hade en åsikt och Datainspektionen en annan. Det var ett år där vi byggde mycket och inte stängde så mycket affärer”, säger Staffan Liljestrand, vd och medgrundare av Bumbee Labs.

Men i november samma år fick bolaget till slut tummen upp från Datainspektionen efter att man slutat spara mac-adresserna. Det innebär alltså att datan ny är tillräckligt anonymiserad enligt datainspektionens regler. Sedan dess har affärerna börjat komma igång.

Nu ökar Bumbee Labs takten ytterligare och tar in 12,5 miljoner kronor i riskkapital från en lång rad privatpersoner. Totalt har bolaget över 70 personer i ägarkretsen.

“Det var ett mål för oss att få in många ägare. De flesta har erfarenhet från fastighetsutveckling eller har gjort egna resor i IT-branschen”, säger Staffan Liljestrand.

Vilka som har investerat vill han däremot inte avslöja.

Det nya kapitalet ska användas till att stärka säljorganisationen samt utveckling av produkten.

En annan viktig punkt för bolaget framåt blir att bygga ut fler wifi-nät i storstäder. Till en början satte bolaget bara upp nät åt kunder i deras egna lokaler. Nu planerar man istället att hitta en ny intäktsström genom att öppna upp trafikdata i det offentliga rummet.

Bumbee Labs jobbar just nu på att sätta upp en plattform där företag ska kunna prenumerera på trafikflöden ute på gatan. Det kan exempelvis användas av stora detaljhandlare som ska planera var deras nästa butik ska ligga.

“Om en fastighetsförvaltare beställer vårt system äger de datan från deras eget nät. Då kan det vara bättre för oss att själva investera i nätet för att kunna erbjuda datan till mer än en kund”, säger Staffan Liljestrand.

Han är dock tydlig med att datan som görs tillgänglig för fler endast gäller områden som redan är offentliga. Varje kund får behålla datan från deras egna lokaler själva.